Z kuchyně voní brambory

1.9. 2021

Je až s podivem, že začátek září nemám z dětství spojený se začátkem školy, ale s bramborami.

Každoročně jsme totiž jezdili k babičce a dědovi slavit nejen babiččiny narozeniny, ale hlavně sbírat brambory.
Sešla se tam obvykle celá velká rodina.
10 dospěláků a 6 dětí.

Někdy mě to bavilo, jindy ne.
Záleželo na tom, jak se to všechno zrovinka poskládalo.
Prostě podle toho, jak moc nás dospěláci pobízeli k tomu být aktivními sběrači.

Víc mě s brantránkem bavilo prozkoumávat myší díry nebo se ze řádků brambor hezky nenápadně zdejchnout na průzkum po okolí.

Třeba na blízký smeťák.
Pro nás to byl tenkrát ráj na sběr pokladů.

Patřím ke generaci, která prošla na střední škole bramborovými a chmelovými brigádami.
Dnes se kolektivy tmelí teambuildingy, my měli brigády.
A tmelili i tlemili jsme se rádi.

Zejména brigády, které byly pobytové patřily mezi námi studenty k oblíbeným.
Stačila změna prostředí a s učiteli se najednou dalo rozumně mluvit. 🙂
A dalo se s nimi také pít.

Mám na mysli pivo, víno, becherovku…
A to nás tehdy bavilo.

bramborová brigáda

Takže jsme přes den pěkně hezky sbírali a těšili se na večer.
Mimochodem od této doby už nepiju becherovku.
Někdy to prostě nesedne.

Bramborové vzpomínky mi před pár dny vypluly v mysli,
když jsme se blížili s chalupářem a motyčkou
k těm našim dvěma dvoumetrovým řádkům brambor.

S očekáváním v břiše, zda letos nějaká úroda bude.
A byla, juchú!

brambory

Rozhodně jsem je nesázela jako okrasnou exotickou rostlinu, jako tomu bylo v minulosti na dvorech velmožů.
Brambory jsem sice jednou zahrnula, ale jinak šla má pozornost směrem k budování kurníku, dyť víte…
O ničem jiném jsem poslední dobou tolik nemluvila na FB stránce  chalupářky jako právě o něm.

Brambory jsou výbornou potravinou.

S milým se raději kocháme hlízami než květy.

Stále žasnu, jak má příroda vše skvěle vymyšleno!
A má to tak i u brambor.
Ty totiž obsahují  solanin.
Je to jedovatá látka, díky níž se brambory chrání před škůdci.

My lidé jsme dostali oproti škůdcům větší šanci.
Smrtelná dávka se pro člověka pohybuje až kolem 500mg.

Největší koncentrace solaninu je v klíčcích, zelených částech hlíz a ve slupce kolem oček klíčků.
Proto bychom také klíčící brambory neměli konzumovat.
Při větším množství solaninu v organismu se mohou objevit projevy jako bolesti hlavy, zvracení, bolesti břicha, průjem.

Brambory obsahují mnoho minerálních látek a stopových prvků.
Mají vysoký obsah draslíku, vitamíny skupiny B a vitamín C.

Vitamín C je ale taková mrška.
S dlouhým varem vezme prostě roha.
Chcete-li si ho proto uchovat ve vařených bramborách co nejvíce, vařte je od začátku ve vroucí vodě.
A nejlépe ve slupce vcelku.

A PAK Z NICH MŮŽETE VYKOUZLIT NĚJAKOU BAŠTU Z NÍŽE UVEDENÝCH RECEPTŮ.

Vybrala jsem pro vás jeden na bublaninu ke kávičce.
Máte-li rádi vlhké moučníky, začnete jí říkat paní Božská.
Fakt, nepřeháním!

Druhý, na bramborový salát s červenou řepou.

Až se přehoupne pozdní léto do podzimu přijde věřím vhod recept třetí.
Recept na chlupaté knedlíky.

No a ten čtvrtý  (taková bramborová medaile) je postup na bramborové slané tyčinky.

Předpokládám totiž, že každá bramborová medaile je hodna pořádné oslavy.
Takže se tyčinky budou hodit.


BRAMBOROVÁ BUBLANINA – paní Božská

bublanina z brambor

300 g ve slupce uvařených brambor
4 vejce
150 g cukru
1 vanilkový cukr
Kůra a šťáva z jednoho citronu
Ovoce (asi 200 g)

Studené oloupané brambory nastrouháme na jemno nebo prolisujeme v lisovači na brambory.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny.
Přidáme nastrouhané brambory, citronovou kůru a šťávu.
Nakonec vmícháme sníh ze 4 bílků.
Kulatou formu o průměru 25–30 cm vyložíme pečícím papírem, vlijeme do ní těsto,
poklademe ovocem a pečeme bublaninu ve vyhřáté troubě 170 °C do zlatova.
Cca 35 minut.


Když se řekne bramborový salát s červenou řepou naskočí mi v mysli konec léta.
Hupsne mi tam obraz, ve kterém sklízím z našich záhonů úrodu a jásám, že řepa se vydařila.
A už plánuju co vše z ní udělám.

Ve spojitosti s bramborami to bude určitě salát.

BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU

bramborový salát s čerenou řepou

300 g uvařené řepy
500 g ve slupce uvařených brambor
2PL oleje (dávám ráda ořechový, když ho zrovna mám)
1 cibule
3PL horké vody nebo vývaru
3PL octa
1ČL cukru moučka
Sůl, pepř, kopr

Řepu nahrubo nastrouháme a v misce promícháme s olejem.
V hrnečku si smícháme vodu (nebo vývar) s octem, cukrem, solí a pepřem a touto zálivkou zalijeme brambory, které jsme si nakrájeli na salát.
Přidáme drobně nakrájenou cibuli a řepu promíchanou s olejem.
Nakonec vmícháme do salátu dle chuti kopr.
V chladu necháme odležet aspoň 2 hodinky.
Salát můžeme ještě doplnit navrchu kousky uzené makrely.

 

CHLUPATÉ KNEDLÍKY (ze syrových brambor)

chlupaté knedlíky ze syrových brambor

1 kg syrových brambor
260 g hrubé mouky
2 vejce
2 lžíce mléka, sůl
sádlo, cibule (uzené, zelí)

Oloupané brambory jemně nastrouháme. Vodu, kterou pustily slijeme.
Přidáme vejce, mouku, mléko, necháme chvíli stát.
Pouští-ly brambory stále vodu, přisypeme ještě trochu mouky. Osolíme.

Těsto by mělo být středně tuhé.
Příliš vláčné by se rozvařilo.
Příliš tuhé = Knedlíci tuhouni.

Velkou namočenou lžící ve studené vodě vykrajujeme velké noky, které vaříme cca 10-15 minut dle velikosti.
Uvařené noky vyndáme, propíchneme špejlí nebo rozkrojíme a promastíme nejlépe sádlem, aby se neslepily.

Doplníme je kysaným zelím (nemusí být), uzeným a osmaženou cibulkou.

BRAMBOROVÉ SLANÉ TYČINKY

200 g ve slupce uvařených brambor
200 g másla
200 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli, kmín, 30 g strouhaného sýra

Jemně nastrouhané vařené brambory smícháme s máslem, moukou a solí.
Z těsta vyválíme tenký plát a radýlkem krájíme proužky.
Ty pak pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a strouhaným sýrem.
Zprudka upečeme ve vyhřáté troubě 180°C do růžova.

 

Mávám z chalupky!
Hanka

  • Chalupařím také na FB
  • Kategorie