bršlice kozí noha

Bršlice – holka v rozpuku

Přes zimu příroda odpočívá, aby nabrala sil na svůj jarní rozpuk. My lidé si sami vydatného odpočinku většinou příliš nedopřáváme. A tak na jaře místo rozpuku cítíme spíše únavu. Co s tím?

Příroda je nejen moudrá, ale také štědrá. Máme tak nejen na jaře k dispozici její poklady.

Jen se kolem sebe pořádně rozhlédnout! Můžeme si vzít kolik pro sebe potřebujeme.  To je přeci báječné! Dost možná se nejznámější jarní poklad kopřivu vyrazíte  hledat již o Velikonocích. V nádivce je kopřiva výborná. V loňském roce to bylo  hledání dobrodružné! U nás se v čase velikonočních svátků dala při troše trpělivosti nalézt jen kopřivová miminka.

Jaro je pestré a pokladů mnoho. Pampeliška, popenec, ptačinec, fialka, sedmikrásky, list břízy a další..

Ráda bych vám dnes představila můj oblíbený jarní poklad, který na zahradě máme, všeobecně méně známou krásku:

Bršlici kozí nohu

Zahrádkáři právě teď dost možná zbystřili, zvedli obočí a pomysleli si: „Jak méně známou?!

Bojuju s tímhle plevelem rok co rok na zahradě a ne a ne se ho zbavit!“ V tuto chvíli musím skočit mezi vás a bršlici a přimluvit se za ní. Vezměte ji (hlavně kvůli sobě) na milost. Ona tahle bylina je totiž všeobecně známá jako úporný plevel a bohužel už méně jsou známy její léčebné účinky.

Zkuste se na ni podívat jinýma očima. Věřte, že kdyby vaše prababička, babička a maminka bršlici do jídla dávaly, mluvily o ní hezky, dnes by vás nenapadlo vnímat ji jako o plevel. Dost možná byste byli rádi, že ji na zahrádce máte, stejně jako já.

(Pozn. Babičky jí říkaly kerhák.)

Pojďme si ji tedy více představit:

  •  má oddenky a velmi rychle se jimi rozmnožuje
  • její bílé květy v okolících můžeme vidět cca od června do srpna
  • je majitelkou trojhranného stonku a trojčetného listu
  • dobrým poznávacím znamením je, že vytrhnete-li list ze země na konci stonku je tzv. „kopýtko“ (tvar kopýtka)
  • promnete-li list mezi prsty voní trochu po mrkvi.

Má první osobní dostaveníčka s bršlicí probíhala v době květu. Používám ji totiž ráda do vazeb kytic. Inspirovat kvítím se můžete tady. Další společná dostaveníčka už byla přes mlsný jazýček.

Její léčebné účinky jsou:

  • výborná je jako močopudný prostředek (stejně jako listy břízy bělokoré.)
  • pomůže vám při zánětu močového měchýře
  • umí vylučovat z těla soli kyseliny močové. Uleví se tak našim bolavým kloubům, kde se soli mají tendenci ukládat
  • mírní otoky kloubů
  • léčí dnu
  • obsahuje vysoký obsah vitamínu C, betakarotenu, vápníku, fosforu, hořčíku
  • tlumí křeče střev
  • zmírňuje otok po bodnutí hmyzem  (Tahle informace se vám na výletě může hodit. Bršlice roste opravdu skoro všude.)

V kuchyni ji hojně a ráda využívám.

Začínáte-li se zařazováním jedlého „plevele“ (moudrá příroda mi tento termín odpustí) do svého jídelníčku, přidejte si nejdříve jen pár lístků bršlice do svého oblíbeného salátu. Prostě postupně, s radostí. Vnímejte svou intuici a chuťové pohárky, poradí vám. Někdy méně je více.

 Bršlici můžete dát také do polévek, ať už jako obohacení bramborové, fazolové a jiných nebo si udělat přímo bršlicový krém. Fantazii se meze nekladou. Nemám vyzkoušeno, ale prý je výborná také v úpravě jako klasické dušené zelí. To by se třeba na chalupě mohlo hodit!

U nás vede domácí pesto:

2 hrsti mladých listů bršlice

1 hrst loupaných mandlí

150ml panenského olivového oleje

troška soli

Rozmixujte listy, mandle, smíchejte s olejem, osolte. Množství oleje berte jako orientační, sami uvidíte podle konzistence a chuti, zda je potřeba oleje ještě přidat či nikoliv.  Z tohoto množství mám cca přesnídávkovou skleničku pesta. Naplněnou skleničku zalijte ještě navrchu olejem. Zamezí přístupu vzduchu k pestu. Uložte do ledničky.

Neumím vám říci, jak dlouho vydrží, protože u nás je hned pryč! Stačí ho přidat do pomazánkového másla a máte skvělou pomazánku. Recept na domácí Lučinu najdete ZDE. Jednoduše do těstovin, spolu s parmezánem získáte jednoduché, ale skvělé lehké jídlo.

Potěší vás v pizzerii bagetka s bylinkovým máslem? Tak stejně tak mě potěší s bršlicovým pestem.

Sklenku vína k tomu také neodmítnu! A je-li šípkové, tak to už vůbec ne!

Mávám z chalupky!

Hanka