červená řepa na talíři

Červená řepa

Poslední dobou vnímám, že červená řepa má u mnohých z nás zelenou.
Nebo se právě rozjíždí na oranžovou.
Pomalinku přicházíme na to, že existuje spousta možností úprav této skvělé zeleniny.

Hned první rok co jsme na zahradě vybudovali vyvýšené záhony jsem ji vysela.
Na jejím pěstování totiž není vůbec nic složitého.

Červená řepa – Co s ní?
Tu fakt sním?
To smím!

Stejně jako se slovíčky si můžeme pohrát v kuchyni právě s řepou.

Začnu pěkně polehoučku s receptem na buchtu.
Mám vyzkoušeno, že 90% z našich přátel a známých, kteří u nás  buchtu ochutnali nepoznalo, že je v ní řepa.
Máte chuť se také testnout?

Buchta z červené řepy

  • 250 g syrové červené řepy
  • 125g rozpuštěného másla
  • 200g polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 120 g cukru krupice
  • hrstičku rozinek
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prdopeč
    (prášek do pečiva)
  • přidat můžete také slunečnicová semínka, oříšky apod.

Ušleháme si vajíčka s cukrem. Do nich vmícháme povychladlé rozpuštěné máslo a kakao.
Postupně dále přidáváme k základu mouku smíchanou s prdopečem. Vyšleháme.
Nakonec vmícháme řepu a rozinky.
Nalijeme do kulaté zapékací formy nebo na menší pekáček a dáme péci do trouby vyhřáté na 160-170°C na cca 40 minut.
Před vyndáním si zkontrolujeme zda je buchta upečená.
Zavřeme oči a nasajeme vůni.
Nejsme-li si přesto jistí, použijte klasicky špejli.

Zapráší se po ní. Dycinky.
Tahle úprava řepy je sladkou mňamkou.

V druhém kole tedy nabízím tip na libůstku slanou.

Předkrm z červené řepy

  • čerstvá řepa
  • ocet balsamico
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Oloupanou řepu nakrájejte škrabkou na brambory na tenké plátky.
Z výše uvedených surovin si připravte zálivku a řepu zalijte. Pokud máte možnost dejte pepř čerstvě hrubě namletý z mlýnku nebo hmoždíře.

Tento základ můžete doplnit nivou nebo balkánským sýrem a vlašskými ořechy.
(Skořápky od ořechů si schovejte, budou se vám v zimě třeba hodit na čaj proti kašli.

Přečetli jste si někdy jaké vitamíny a další cenné látky řepa obsahuje a s čím vším nám může pomoci?
Můžete juknout třeba sem.

Dám na „prověřeno našimi předky“.

Moc dobře si totiž pamatuji, jak jsme s bratránky šlapali u babičky a dědy nakrouhané zelí.

Pořádnej kameninovej zelňák s naloženým zelím nesměl na zimu chybět.
Dnes nešlapu v zelňáku ale „udusávám“ zeleninu ke kvašení pěkně rukou ve sklenici nebo v malém keramickém „kvašáku“.

Kvašená řepa

Letos se nám podařilo vypěstovat pár hlávek zelí, takže jsem řepu nakládala v kombinaci s ním.
Zelí jsem nakrájela na proužky, řepu jsem nastrouhala na hrubém struhadle.
Přidala jsem kmín a sůl.

S množstvím soli jsem léta špekulovala.
Nakonec mi funguje jednoduché pravidlo.
Dávám jí tolik, aby zelenina ke kvašení, kterou promíchám byla o ždibec slanější, než bych ještě normálně snědla jako lehce přesolené.

Pěchuji po vrstvách do nejlépe skleněné (kameninové) nádoby se širokým hrdlem.
Nasolená zelenina „udusáváním“pustí šťávu. Musí být zcela ponořená.
Pokud je šťávy málo je potřeba doplnit vychladlou mírně osolenou převařenou vodou.
Zatížím a nechám při pokojové teplotě kvasit 4-5 dnů dle okolní teploty.

Při práci je třeba dodržovat hygienu. Sklenici propláchnout vyvařenou vodou atd.

Jakmile je zkvašeno, uložím v zavřené sklenici do lednice a průběžně jíme.

Kvašená zelenina je top pro naše střeva. Potažmo tedy pro naši imunitu.

Podzim se pomalinku začne hlásit a je důležité vedle posilování imunity  připravit zahradu k odpočinku.
Doštípat dříví na zimu a další …

Šikne se tedy recept na rychlovkovou večeři.
Zapečená zelenina

Trochu od každýho co jste právě sklidili na zahradě ( řepa, brambory, mrkev, paprika, dýně, celer, cibule, česnek..) přineste do kuchyně.
Oloupejte, nakrájejte na kousky, proužky, kolečka - jak je libo.
Dejte na plech na pečící papír, přidejte třeba čerstvý tymián.
"Pocákejte" olivovým olejem a šupněte do vyhřáté trouby 180-200°C na cca 30 minut.
Na konci můžete pustit na chvíli gril.
Před koncem zeleninu osolte. Když to uděláte na začátku, bude mít tendence se "rozblemcat".
Doplňte dipem z bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

To bude večer! Na zahradě vše hotové a ještě jste zmákli připravit mňam večeři.
"Je libo sklenku vína?"  slyším v uších chalupáře.

pečená červená řepa

Rychlovková večeře č.2.
Pomazánka s řepou

Inspirujte se touto pomazánkou.
Místo mrkve dejte jemně nastrouhanou řepu a přidejte česnek.

Užijte si nadcházející čas na zahrádce i v kuchyni.

Mávám z chalupky!
Hanka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.