Je tam!

5.11. 2020

Sázela jsem česnek.

Někomu – třeba jako vám – to přijde  jako běžná činnost, nad kterou ani nepřemýšlíte.
Prostě sázíte česnek, tak jako to dělá táta a máma a před nimi to dělal děda s babi.

A druhý – momentálně jako já – prožívá sázení téměř jako maturitu.
I když tohle přirovnání není vlastně ani ždibec přesné.
U maturity jde o prospěl/neprospěl.
„Máš na to papír?!“, skáče mi tam hned Jarda Dušek.

Řekla bych, že jsem to dnes  s česnekem prožívala spíše jako první rande.
Cítila jsem jistou rozechvělost.
Věděla jsem s kým na rande jdu, přesto to pro mě byla nová zkušenost.
Moc a moc jsem se těšila  a  „dělala si hlavu“ zároveň.

Určitě tenhle pocit znáte. Z toho randete myslím.
Tuším, že česnek sázíte levou zadní stejně jako chalupářka váže kytice nebo tvoří dekorace.

Proč je dobré mít česnek doma po ruce?

Je úžasným přírodním antibiotikem.
Má jednu velkou výhodu.
Při jeho opakovaném užívání si na něj nevytvoříme rezistenci.

Stroužky obsahují aminokyselinu zvanou alliin.
Když se česnek rozdrtí či jinak naruší alliin reaguje s enzymem zvaným allináza.
Příroda to zařídila tak, že alliin a enzym allináza se vyskytují v různých částech rostliny.
Reagují spolu, když je třeba rostlinu chránit před útokem nebo když je poškozena.

Účinek enzymu allinázy na aminokyselinu alliin dává vzniknout allicinu, což je nejspíš nejdůležitější látka česneku.
Proto je nutné česnek vždy těsně před použitím nakrájet nebo rozmačkat.
Největší účinky má syrový.

Králík na česneku je mňamka a určitě posílí naši imunitu spokojeným kulinářským prožitkem.
Syrový česnek s tepelně upraveným střídejte a budete jistě spokojení.

 Účinky česneku:

  • má antibakteriální, antivirové, antiparazitické a protiplísňové vlastnosti
  • pomáhá při vykašlávání při zánětu horních cest dýchacích
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje cholesterol a cukr v krvi
  • snižuje výskyt karcinogenů
  • pomáhá v boji proti střevním parazitům
  • výborný je také při mykózách
  • angíny, bolesti v krku
  • posiluje imunitu

UVÁŽLIVÍ by s konzumací česneku  měli být lidé, kteří berou léky na ředění krve,
mají nízký krevní tlak, podrážděný žaludek a střeva.

Z česneku si můžeme udělat  Česnekový olej.
Oloupeme a rozmačkáme stroužky z jedné palice.
Ve skleničce zalijeme olivovým olejem a necháme 2 týdny macerovat.
Pak přecedíme a uložíme do chladnější místnosti.
V lednici by nám olivový olej ztuhl.
Je tedy lepší dělat jen menší množství, které průběžně spotřebováváme do salátů, do polévek před podáváním apod.

My máme česnek s chalupářem moc rádi.
V létě je součástí mnoha našich pomazánek a dipů.

V zimě často děláme jako mlsání topinky.
Nepeču je na pánvi v tuku, ale opeču chleba v toustovači.
Potom namažu lehce sádlem, posolím a přidám rozmačkaný česnek.


Každopádně u mě jde momentálně o zkušenost a ty mě baví sbírat stejně jako bylinky.
Zjistila jsem si tedy o fešákovi pár informací, abych trošku tušila do čeho jdu.
A taky mi přišlo dobré vědět co má ten druhý rád, co mu dělá dobře.
Hlavou se mi honilo všechno možné: „Bude to paličák jako já?!“

S jakými informacemi jsem tedy na toto rande šla?

Teplota půdy by neměla být vyšší než 9°C.
Je to proto, aby nám česnek nevylezl ze země příliš brzy a také aby jsme se vyhnuli podmínkám (teplo a vlhko) pro rozvoj Fusariovy hniloby.
Podzimní výsadba se dělá dle počasí od září do listopadu.

Tenhle hošan má rád hlubší, propustné půdy s dostatkem živin.
Zato nemá rád  hnojení čerstvým hnojem.

(Ježíši, abych něco nepohnojila!)

Je to plodina tzv. druhé tratě. To znamená, že 1. rok je záhon vyhnojen čerstvým hnojem pro jiné plodiny,
2. rok již nehnojíme a sázíme česnek a další plodiny s podobnými nároky na výživu.

Nesnáší zamokření. Preferuje slunce.
Sázíme ho na záhony, na kterých se před tím ideálně 4 roky nepěstovala žádná cibulová zelenina.

K výsadbě používáme stroužky ze zdravých česnekových palic.
Sázíme je s rozestupy cca 10-15 cm, podpučím (prdelkou) dolů.
Po vsazení by nad nimi mělo být min. 5cm půdy u jarní sadby.
Při podzimní sadbě až 10cm.

Nejvyšší výnos mají tzv. paličáky.
Ty mají květní stonek, na němž vyrůstají pacibulky.
Pokud chceme mít u nich výnosy, musíme tyto květní stonky odstraňovat.

Sázet můžeme i širokolisté nepaličáky.
Sklízí se o něco dříve než paličáky a mají nižší výnosy.
U nepaličáků používáme jen obvodové stroužky.

Nakreslila jsem vám obrázek paličáka a nepaličáka, na kterém hned vidíte v čem se tihle kluci liší.

česnek paličák

Za problematického  škůdce česneku se uvádí  háďátko zhoubné.
Symptomem jsou zkroucené a deformované listy, které  žloutnou a usychají.

Trpět mohou také na hniloby a další choroby.
Před výsadbou je dobré použít mořidlo, např. Sulku, Rovral a další.

Horká voda 50°C, do které se stroužky ponoří na 25 minut lze údajně použít jako alternativu místo mořidla.
Zlikviduje háďátka  a funguje také proti bakteriím a plísním.
Teplotu je potřeba hlídat teploměrem! Voda s nižší teplotou by nebyla účinná.
Při použití více horké by stroužek zase nevyklíčil.

A jaký to rande nakonec bylo?

No, KRÁSNÝ!
Hlava v oblacích, ruce v hlíně.

podzimní výsadba česneku

Budu si tuhle lásku hýčkat a věřit, že se jí bude dařit.
Dařit tak, že až přijde čas sklizně bude se mé sérdéčko opravdu radovat.
Protože česnek je nepostradatelná surovina v chalupářské kuchyni i lékárně.

Paličáci se sklízejí v době, kdy mají ještě 5 dužnatých listů (mohou být i žluté, ale dužnaté, nikoliv suché).
Řídit se můžeme také  podle tvaru květního stvolu.
Ten totiž nejprve roste vzpřímeně, poté se zakroutí a v době dozrávání česneku se opět vzpřímí.
V době, kdy je stvol znovu vzpřímený (není úplně vzpřímený, zůstává mírně šikmo), je čas ideální pro sklizeň.

Nepaličáci se sklízejí v době, kdy nať česneku ze zhruba poloviny rostlin lehne na zem.
Termín sklizně se liší podle průběhu počasí v dané lokalitě.

Přikládám odkaz na seznamku.
Třeba je někdo z vás ještě nepolíben stejně jako já.
Najdete v ní chlapy co jsou na podzim a na jaře k mání včetně jejich nároků a potenciálu.

Na FB stránce chalupářky jsem před časem dávala příspěvek s receptem na Česnečku ze slzovky.

Rehabilitace.info uvádí recept na sirup, který plánuji vyzkoušet.

Sirup z česneku

8 stroužků česneku prolisujeme, přidáme 200ml medu a 200ml jablečného octa.
Krátce vymixujeme. Na týden uložíme v uzavřené skleničce do lednice.
Pak už konzumujeme pro posílení imunity.
Protřepeme a dáme si 2ČL do sklenice vody.
Konzumujeme ráno na lačno.

Až přijde čas posdílím, jak to s tím naším česnekem v záhonu vypadá.
Opatrujte se.
Kdyby přišlo nachlazení, rýma vzpomeňte si na česnek, cibuli, skořápky, lichořešnici a další.
Zanoříte-li se do meny tady na blogu,  třeba s vámi zarezonuje něco co vám udělá dobře.

Mávám z chalupky!
Hanka

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.cesnek.cz, www.rehabilitace.info

Obchůdek chalupářky

  • Chalupařím také na FB
  • Kategorie