Chalupářské kyselo

Chalupářské kyselo

Kam se podíváš, samá houba.
Jsou místa a období kde rostou houby „vostošest“.
Jsou ale také místa a období, na kterých s větší pravděpodobností narazíte na babu Jaggu než na houbu.

Ti, kteří se nacházejí ve správný čas na prvně zmíněných místech plní facebook fotkami.
Fotkami plných košíků hřibů.

Navnadí jimi lidi nacházející se na místech druhých vyrazit do lesa a zkusit štěstí.

Přichází ovšem zklamání. Houby nikde.
Nacházíte se prostě na místě č.2. Bohužel, je mi líto. Prostě „tady“ nebo „zrovna“ nerostou.

A takhle přesně to bylo u mě.
Cestou z hub se ze mě stalo chodící epicentrum emocí. Jedno velké zklamání.
Naděje, kterou jsem si živila celou dobu uhasla jakmile do košíku juklo denní světlo na kraji lesa a osvítilo prázdné dno.

Přeci nepůjdu domů s prázdnou! Nasbírám si nějaké šišky, klacíky, kůru a další přírodniny.
Přichází alespoň drobná radost.
Využiju nasbírané při svém věncovém tvoření a udělám si krásnej vítací věnec na dveře.
„Ale fakt krásnej“, slibuju sama sobě.

Rána zalepena.

Jenže ony mi ty hubky stejně nedají spát.
Dostávám spásný nápad jak vyhrát nad svým zklamáním.

Vytahuji ze spíže houby sušené!

Vzpomínám jak jsme na dovolené kupovali pečící papíry a skládali na ně nakrájené houby.
Bylo jich v lesích spousta.
Hned se mi při vzpomínkách vrací úsměv do tváře.
Vyhrávám!

sušené houby

No a když houby sušené, tak

Kyselo

Bylo by ode mě asi troufalé nazývat to naše chalupářský voňavý kyselo jako Krkonošské.

Dříve se kyselo podávalo jako hlavní chod. Je to levné a syté jídlo.
Kvásek,  byl k mání v každé chalupě, protože se pekl domácí chleba.
Dnes toto jídlo vnímáme spíše jako polévku.

Na to naše chalupářské jsem potřebovala:

2 hrsti sušených hub (sem patří opravdu sušené)
250 g rozkvasu (udělaného ze 2 PL žitného kvásku)
6 brambor (dle velikosti)
1 cibule
2 vajíčka
voda, sůl, 1 čl kmínu
sádlo

Houby si večer namočíme ve větším hrnci do studené vody.
Večer si také připravíme ze 2PL žitného kvásku rozkvas.

Příprava rozkvasu:
Ve větší míse ke kvásku přimícháme 100 g žitné mouky + cca 160 g (ano je to opravdu v gramech) vlažné vody.
Dobře promícháme. Vznikne nám hustší těstíčko.

Mísu přikryjeme potravinovou folií a necháme při pokojové teplotě pracovat do rána.
Ráno se na nás bude smát cca 250 g rozkvasu.

A jdeme konečně pořádně vařit.

Vodu, ve které jsme houby máčeli osolíme, přidáme kmín a houby povaříme.
Odděleně si uvaříme také nakrájené brambory. Do kysela se přidají až nakonec.

Do mísy s rozkvasem přidáme studenou vodu (necelý litr), rozmícháme a přilijeme do hrnce k houbám.
Povaříme. Polévka vařením zhoustne.
Zjemnit polévku (chuť kvásku) můžeme přidáním trošky mléka.
Co do této polévky rozhodně nepatří je smetana.

Patří do ní ale rozhodně vajíčko.
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, na které pak usmažíme vajíčka.

A můžeme servírovat.
Do talířů dejte hromádku smažených vajíček a brambor. Vše přelijte polévkou.
Jasně, že uvařené brambory můžete šupnout do polévky také rovnou na plotně.

Fotku kysela si s radostí dejte na FB i když zrovna u vás nerostou.
Tak nerostou. No a co!

Pochutnali jste si nebo je chuť kvásku pro Vás hodně specifická?
Chalupařím také na na FB.
O své chuťové dojmy se můžete podělit právě tam.


Mávám z chalupky!

Hanka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.