Nutella z jedlých kaštanů?

15.11. 2020

Ze svého dětství si vůni kaštanů vybavuji jen jednou.
To, když přijela na návštěvu teta z Prahy a přivezla je.
Pak dlouho nic.
Byla jsem zvyklá sbírat jen kaštany na zvířátka.

Vůně pečených kaštanů mě polechtala v nose až po maturitě, kdy jsem odešla za prací do Prahy.
Těšilo mě chodit po Staromáku s kornoutkem teplých kaštanů a „svařákem“ v ruce druhé.

Motáte-li se venku kolem ohně stejně rádi jako my s chalupářem a neodradí vás zima, jsou kaštany surovinou, nad kterou v podzimním období nebo ještě romantičtěji v čase adventu zaplesáte!

Úplně to vidím a cítím.
Je první neděle adventní, chalupář rozdělává oheň.
Nařezávám slupku kaštanů a připravuji „ohýnkovou“ pánvičku.
Svařuji cukr na karamel jako základ svařeného vína.
Připravené svařené víno nalévám do termovky a připravuji vánoční hrnečky.

Chalupka je provoněná skořicí a badyánem.
Na tác, který připravuji k ohni přišupnu ještě  kousek kynutého „copu“ s badyánem, aby nám nekručelo v břiše, než se kaštany nad ohněm upečou.

skořice a badyán

Když se zasním ještě o ždibec více, vidím celou zahradu pod bílou peřinou.
Doma pak zapaluji na adventním věnci první svíčku.
To je krása!

Pečené kaštany

pečené kaštany

Na minimálně hodinu kaštany namočíme do studené vody.
Potom jejich slupku nařízneme na kulaté straně do kříže.
Nakrojení je důležité, aby nám kaštany nebouchaly v troubě!
Dáme na pekáč a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C-200°C  cca 20 minut.
Venku nad ohněm počítejte s delším časem pečení.

oheň

Napadlo mě zkusit udělat domácí „nutellu“ a použít jako základ vařené kaštany.
Ve skleničkách s krásným popiskem a stužkou by to mohla být pěkná vánoční pozornost, co říkáte?

Takto jsem „Nutellu“ z kaštanů dělala:

Kaštany jsem uvařila do měkka (trvá to cca půlhodiny), oloupala a rozmixovala spolu s jednou kvalitní hořkou čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a medem.

vařené kaštany

(Letos jsem chtěla vyzkoušet tip MarieHelen.cz na použití fazolí Adzuki do sladkých dezertů, takže jsem k výše uvedeným surovinám přidala ještě předem uvařené rozmixované Adzuki.)

Poměr kaštanů vůči Adzuki jsem zvolila 2:1.
Med dle chuti a konzistence.

Nikdy by mě nenapadlo fazole do dezertu použít.
S těmi kaštany mi to přijde opravdu výborné.

Tak moc, že se teď často potkáváme s chalupářem u lednice. 🙂

nutella z jedlých kaštanů

Má jedlý kaštan pro nás nějaké zdravotní přínosy?

Nebo je to pouze „mňamka“?

Jak už to tak bývá, příroda do každé rostliny a každého stromu vložila nějaký dar (poMOC) pro člověka.

Cituji z jedlykastan.cz

Jedlý kaštan je mezi stromy, tím čím je fenykl mezi bylinami: stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol.
V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny (taniny a bioflavonioidy).

Plody obsahují vedle škrobu (45-58%) a bílkovin (4-7%) hodnotné uhlovodany(22-34%), které slouží všem buňkám, zvláště však nervům, jako přísun energie.
Nadto obsahují plody jedlých kaštanů specifické účinné látky (biogenní aminy, eutrotransmitery), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům.
V plodech jsou mimoto vitamíny A, B, a C.
Protože neobsahují žádné hexóny typu glukózy nebo fruktózy, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům.
Jedlé kaštany jsou ideální potravou pro nervy všech osob po čtyřicít
ce a předcházejí vzniku ztráty paměti.

Pohled TČM – tradiční čínské medicíny  najdete na tomto odkazu. 

Co je vlastně zač ten Kaštanovík?

Cizinec, který se pěstuje po tisíciletí.
Původ hledejme ve Středomoří, v severních březích Afriky a na Blízkém Východě.
Kaštanovník setý, Castanea sativa.
Příbuzný spíše s duby.

Během dlouhé historie kaštanovníků byly vypěstovány velkoplodé kultivary, kterým se říká marony.
Právě z nich se kdysi v Lyonu začaly vyrábět proslulé původní nugáty.
Pravé marony+med+karamel.

Kaštanovníkové sady tzv. kaštanky byly zakládány také v Čechách.
Nejznámější byla u Nasavrk založena 1776 zahradníkem Oxenhauserem.
Některé stromy tam žily ještě v roce 1986.


Chutnají vám pečené kaštany?
Děláte je v troubě nebo raději na ohni jako my s chalupářem?
Máte vyzkoušený nějaký další recept, o který se rádi s ostatními podělíte?

Jenom prosím ne na „Krocana s kaštanovou omáčkou“.
Nemáme ještě ani ty slepice, o kterých 2 roky sním, natožpak krocana!

Mávám z chalupky!
Hanka

 

Zdroj: Zelená kuchyně, Lidové nakladatelství Praha, Skorňakov, Jeník, Větvička

 

Obchůdek chalupářky

  • Chalupařím také na FB
  • Kategorie