jitrocel

Jitrocel, Celník hojílek, Myší ouško, Ranocel

Celník hojílek, Myší ouško, Volský jazyk, Babí list……víte o kom bude dnes řeč?
Já bych nevěděla.

Když slyším celník vybaví se mi hranice.
Když myší, tak kožíšek.
Když volský, tak povoz.
A když babí, tak léto.

Mně pomohl až název Ranocel.
Vybavila se mi povídka, ve které si vojáci zastavovali krvácení a pomáhali hojení svých zranění přikládáním listů na tyto rány.
Tou bylinou byl Jitrocel.

Představme si ho celým jménem:

Jitrocel kopinatý

Bráškové se jmenují: Jitrocel větší a Jitrocel střední (kratší okrouhlé listy).
Listy všech tří sourozenců můžeme sbírat.

Kdybych se zeptala svých synů co se jim vybaví, když se řekne jitrocel, můžu se klidně vsadit o nůši jitrocele, že odpoví: “Slaďoučký jitrocelový sirup!”

Na kašel je to známý pomocník.
Je jím díky vysokému obsahu slizu, který chrání sliznice a usnadňuje vykašlávání.
Obsahuje také další látky díky nimž výborně detoxikuje plíce, žaludek a také čistí krev.

Blahodárně působí na ekzémy a jak napovídá již zmíněný název ranocel, výborně zaceluje rány.
To umí nejlépe jitrocel kopinatý.
Vytahovat hnis z ran umí prý nejlépe zase jeho bráškové.

Uleví po štípnutí hmyzem. Promněte list a šupněte si ho na štípanec.
Bude hned o něco lépe.

Wikipedie uvádí, že obsahuje 2% glykosidu aukubinu, který působí protizánětlivě a tlumí centrální nervovou soustavu, draselné soli, hořčiny, enzymy, vitamin C a další.

Ideální doba pro sběr je květen až srpen.
Záleží na klimatických podmínkách daného roku a lokalitě.

Na sběr je dobré vypravit se za sucha nejlépe s proutěným košíkem (a úsměvem), ve kterém se bylina nezapaří.
Bezprostředně po sběru lístky rozložíme v tenké vrstvě na síto.
Sušíme krátce na slunci, poté v polostínu s proudícím vzduchem.
Při sušení hlídáme, aby jitrocel nezčernal.
Jeho účinné látky by byly znehodnoceny.
Správně usušený jitrocel má zelenou barvu.

Usušený uložíme v suchu a temnu a můžeme se telelit blahem, že budeme mít na podzim a v zimě kam sáhnout, bude-li to třeba.

Dost možná nám pak při kašli a zamračeném podzimním dnu zvedne náladu vzpomínka na krásný den, kdy jsme  jitrocel trhali.
Už víte, proč ho trhat s úsměvem?
Co do činnosti vkládáme, takovou energii-potenciál výsledek dané činnosti má.

Obvykle se uvádí na přípravu čaje 1-2 čajové lžičky rozdrceného sušeného jitrocele na 250ml vroucí vody, 10-15minut vyluhovat.

Při kašli raději sáhnete po sirupu namísto čaje?
Oukej, nechte si síto připravené pro jinou bylinku a vrhněte se raději na přípravu sirupu.
Je to jednoduché.

Do suché vyvařené sklenice pěchujete střídavě vrstvu lístků a cukru (bílý nebo třtinový).

Velikost sklenice zvolte podle množství byliny, které máte k dispozici.
Počítejte s tím, že upěchováním se vám objem dost zmenší.
Někdy jen koukám kolik mi toho do skleničky padne!

Vrstvy by měly být přibližně stejně vysoké (cca 2cm) a dobře upěchované.
Poslední vrstvou ve sklenici musí být cukr.
Sklenici uzavřete a dejte na cca 4 týdny na světlo-slunce.
Cukr se začne rozpouštět a cenné látky z lístků uvolňovat.
Pak sirup sceďte do jiné čisté skleničky a uložte na chladnější a temnější místo.



Vrátím  se  ještě k hojení ran pomocí čerstvých listů.
Dokáží údajně zahojit i několik let nehojící se rány, např. bércové vředy.
Zkušenost s tím nemám, ale informace je to zajímá a je fajn ji uchovávat v naší mysli.

Na zahradě jitrocel máme v množství tak akorát, abych ho využívala především čerstvý při vaření.
Třeba pak v zimě nebude potřeba ani ten sirup nebo čaj.
Uvidíme.

Mladé lístečky přidávám spolu s dalším „lupením“ z naší zahrady (lístky a stvoly pampelišky, česnáčku, kopřivy, různými kvítky a také mou oblíbenou bršlicí) především do různých salátů a k bulguru, pohance a rýži.

Na podzim sbírám semínka z velkého a prostředního brášky.
Ty si pak přidávám do jogurtu.
Semínka jsou obecně symbolem nového života, začátku, výživy.

O sběru kopřivových semínek se můžete dočíst zde.

Příroda nám dává opravdu vše co potřebujeme.

Mávám z chalupky!

Hanka

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.