kombucha

Kombucha a kváskový chléb

Vytváříte si na konci roku „Kolo osudu“, „Nástěnku vizí a přání“ do roku dalšího?

U mě záleží, v jakém rozpoložení se zrovinka nacházím.
Tento rok jsem si fixou na rubovou stranu velkého závěsného kalendáře napsala jen pár věcí, které si přeji, abych se v příštím roce naučila nebo mi přišly do života. Napsala jsem si to opravdu jednoduše, heslovitě takto:

  • kváskový chleba
  • kombucha
  • domácí jogurt
  • tvůrčí práce
  • a ještě jednu věc …  (O té se obvykle nepíše na blogu nebo je k tomu zapotřebí větší odvahy nebo alespoň dostatek dobrého červeného vína. Ani jedno teď nemám po ruce. 🙂  )

V tu dobu jsem ještě netušila, že přesně tahle přání se mi budou v nadcházejících měsících náramně hodit.
Vedení Vesmíru je prostě skvělé, děkuji.

Už nevím, zda mi přišla smska nebo mi kamarádka Jitu volala:

Chceš kombuchu?“
No jasně, že anoo!“, radovala jsem se.

A tak jsem připravovala první pokojíček pro „kombušku“.

Zařizování je to vskutku jednoduché.
Velkou zavařovací sklenici  pořádně umyjete a potom ještě propláchnete převařenou horkou vodou.

Připravíte si nálev:
převařená voda (cca 3 l)
+ hrnek cukru (cca 200 g) + 10 g sypaného čaje

Dělám to tak, že si silný výluh z čaje udělám do velkého hrnku.
Zatímco se mi dělá v hrnku výluh čaje (10 minut), převařím si vodu do velké zavařovací sklenice.
Cca kousek nad polovinu objemu velké zavařovací sklenice.
Přidám hrnek cukru.
Promíchám dřevěnou čistou vařečkou, která je určena pouze pro kombušku.
Nálev nesmí přijít do styku s kovem.
Mezitím se mi vyluhoval čaj, přecedím ho a naliji do sklenice ke sladké převařené vodě.
Ještě jednou zamíchám a nechám nálev vychladnout na pokojovou teplotu.

V tento okamžik je pokojíček  připravený.

Přendám tedy opatrně kombušku do pokojíčku (někdo jí oplachuje, já to nedělám) a přiliji trochu původního nálevu.
Přikryji ubrouskem nebo jemným plátýnkem kvůli muškám a nečistotám.

Když k ní v tu chvíli promluvíte vlídným slovem určitě to uvítá. 🙂
Při posledním přesunu jsem to neudělala a kombuška se pak stavěla div né na hlavu. Viz obrázek.

Co to vlastně ta kombucha je?

Kombucha je společenství bakterií a kvasinek žijících na hladině sladkého čaje.
Živí se cukrem a kyslíkem a po cca 5-7 dnech tak máte připravený kvašený nápoj z čaje.
Proces kvašení je zde velice důležitý.

Kvašením totiž vznikají cenné látky:

  • vytváří se řada organických kyselin a vitamínů B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K,
  • proteiny, ale také cca 1% alkoholu a oxid uhličitý (nápoj tak bývá jemně perlivý
  • nápoj obsahuje původní látky z čajového výluhu, včetně kofeinu (není tedy vhodný pro děti)
  • má skvělé účinky na střevní mikroflóru
  • odstraňuje z těla toxiny
  • zlepšuje kožní problémy
  • podporuje imunitu (zdravá střeva = zdravý imunitní systém)
  • pomáhá při revmatismu dně, přínosem je také při ledvinových potížích
  • vylepšuje kvalitu spánku
  • uvádí se také účinky na zlepšení paměti

Chuť nápoje je závislá na délce kvašení a druhu čaje. Délka kvašení je zase závislá na teplotě okolí.
Kombuška nemá ráda přímý sluneční svit a také cigaretový kouř. Myslete na to při výběru místa pro ni u vás doma…

Mně nejvíce chutná od 5. dne tak do 8.dne.
Čím déle necháte kvasit, tím bude menší obsah cukru (více ho bakterie a kvasinky zbaští) a bude tedy více kyselejší.

Odlévat si můžete postupně.
Když už nebudete chtít nechat nápoj dále kvasit, jednoduše si ho přelijte do lahve do lednice.

Kvašení se chladem zastaví.

Po více jak 10 dnech si kyselost nápoje v pokojové teplotě už hlídejte.
Necháte-li totiž kombušku v nálevu příliš dlouho vytvoří se vám kombuchový ocet.
Už se mi to také stalo.
Připravila jsem rychle nový pokojíček, kombušku v tomto případě opláchla pod tekoucí vodou a pracuje hezky dále…
(Vzniklý ocet si případně slijte a využijte jako ocet.)

Co se týká toho, kolik nápoje lze denně vypít, narážím při vyhledávání na různé informace.
Někde se uvádí 2dcl ráno a večer, jinde zase neomezeně.
Uchopit musíme tedy každý po svém. Věřím, že nám tělo napoví.
Někdy ho piji neředěný, jindy si ho naředím do větší sklenice.

Je třeba připomenout, že nápoj je detoxikující.
V počátcích jeho pití se mohou tedy u vás objevit  projevy čištění organismu jako je nevolnost, střevní potíže, apod.
Doporučuji začínat s menším denním množstvím.
Přiměřeně a jak cítíte.

Kombucha ve sklenici narůstá a lze ji pak jednoduše oddělit odtržením.

A fakt má mrška ráda pozornost, takže když jí budete vyprávět, proč to zrovna děláte, šplhnete si u ní.
Já jsem té své teď vyprávěla, že si kousek oddělím a tím jejím krásným kouskem obdaruji svou sestru.
A ujistila ji, aby neměla strach, že u ségry bude ten kousek v nejlepší společnosti a vyroste z něj krásná slečna Kombušová. 🙂


Nu, a protože jsem Macině – ségře vezla spolu s kombuškou ještě žitný kvásek, povíme si něco také  o pečení kváskového chleba.

Pečení chleba bylo vlastně mé první „fixové“ přání.

Mluvila jsem o něm již několik let a pořád bylo něco důležitějšího.
Od Ježíška (od kterého jsem to vůbec nečekala) jsem dostala dvě ošatky na chleba.
Všechno krásně nazrálo.

Po Vánocích jsem se začala rozhlížet po kvásku.
Cesty se ukázaly dvě.
Požádat někoho z kváskové mapy (kterou najdete když juknete sem ) o darování kvásku nebo si ho zkusit založit.
Zvolila jsem druhou možnost, dyť už mě trošku znáte!

Jak si založit kvásek uvidíte hezky tady.
Jakmile máte kvásek můžete se pustit do pečení chleba třeba podle tohoto návodu s moukou Pernerkou.
Pernerku ráda používám a mohu ji doporučit. Dnes už se dá běžně koupit v Albertu, Kauflandu,..

Postupovat můžete také podle návodu na konci článku.
Proč ho mám ráda a sdílím s vámi také tento se dočtete níže.

Nejsem moc „návodová“, asi už to tušíte 🙂
Jak říká chalupář: „Návody jsou pro sraby“.
(Ti z vás, kdo je používáte, neberte si to prosím nijak osobně.)
Měrnou jednotkou jest mi prostě nejblíže „přiměřeně“ a „jak zrovna cítím“.

Ve slíbeném odkazu na konci článku pro mě byl přínosem především postup a styl.
Prostě mě hlavně bavil 😊.
Najednou tam nebyla ta obava, že je to příliš složité.
Přístup je totiž hodně důležitý.
Těšit se na ten proces.
Protože co do těsta vložíte od rozkvasu po bochník (teď nemluvím o surovinách), to pak servírujete…
To pak snídáte, …
Takže s úsměvem, zpěvem i tanečkem k našim mňamózním chlebům plným radosti a lásky.

Možná i vaše cesta vede tudy: JUCHÚ, jdu zadělat na chleba!

2PL kvásku, který uchováváte v lednici dáte do větší mísy, přidáte cca 100g žitné mouky a vlažné vody tolik, aby vzniklo husté těstíčko. Necháte pracovat cca 6-8 hodin dle okolní teploty.

Rozkvas

Šup s ním do trouby

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.