Kopřivová semínka sběr

Kopřivová semínka – minerály a vitamíny z přírody

Semínka vnímám jako symbol nových životů a začátků.
Představují pro mě naději, vitalitu a také symbol dobré výživy.

Na jaře se snažím všechna semínka na zahradě sázet  s myšlenkou, že láskyplnná péče, kterou jim s chalupářem dopřejeme bude vybalancována dobrou úrodou.

Úrodou, která bude (h)ladící nejen pro naše oko a duši, ale také výživná pro naše těla.


Bylo tedy  otázkou času, kdy zaregistruji informace od Síly pro život o semínkách kopřivových.

Předtím by mě totiž nejspíš nenapadlo vyrazit na jejich sběr.

Zhruba uprostřed léta začínají semena dozrávat na samičích rostlinách.
Jsou to takové malé zelené visící trsy na stonku kopřivy.
Hnědé už nejsou vhodné ke sběru.
U nich už jsme sběr prostě propásli.

Nemusíte se nijak obávat, že je nerozeznáte.
Na rozpoznání samičí a samčí rostliny mám jednoduchou pomůcku.
Věřím, že nikoho z vás nepohorší a zaručuji, že si ji budete pamatovat a nebude nikdy váhat.
Juknout se, jak poznáte kopřivovou samici a kopřivového chlapáka můžete na krátkém videu, které jsem pro vás natočila.

Samičí rostlina (ženská) – sbíráme – zelený hustý trs visí ze stonku směrem dolů.
Samčí rostlina (chlap) – nesbíráme – zelené světlejší stojí vůči stonku.
Takže chlap – stojí, nůžky pryč.
Poohlédněte se o kousek dále po samičí rostlince.

Určitě si najdete svůj způsob, jak se Vám semínka budou nejlépe stříhat nebo trhat. Vybavte se rukavicemi.
Mně se nejlépe stříhají tak, že si ustřihnu celou kopřivu. Lépe se mi drží a postupně pak odstříhávám trsy se semínky rovnou do misky.

Máme nasbíráno a co teď s nimi?
Usušit.
Rozložit v tenké vrstvě na tác (sítem mi lumpíci semínka propadala) a mimo přímé slunce usušit.
Odrolit od „stopky“  a uložit do sklenice a do temna.

Proč jsme to vlastně všechno dělali?

Místo do lékárny jsme pro výživový doplněk „minerály a vitamíny“  vyrazili do přírody.


Hezký obal si dokážeme doma hravě také udělat, že ju 🙂
Je fajn, že máme na výběr, která cesta je nám příjemnější…

Kopřivová semínka přidávám do jogurtů, omelet, polévek, mletého masa,.. prostě kam mě napadne přišupnout nám trochu té vitality, naděje, nového začátku a dobré výživy.

Mávám z chalupky!

Hanka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.