Máte u ní znaménko mínus (čti ble) třeba na základě její úpravy ve školní jídelně?
Nebo je tam velké plus (čti mňam), protože si vybavíte nastrouhanou mrkev smíchanou s jablíčkem, medem a citronem, tak jak vám ji připravovala babička?
Ať už je to tak či onak, mrkev má naši zaslouženou pozornost.
Pediatr vám doporučí mrkev. Obsahuje totiž mnoho prospěšného.
Konkrétně betakaroteny, vitamíny (E, K, D, B1, B2, a další) jód, hořčík, selen, a také vlákninu.
Je velmi přívětivá k zažívacímu ústrojí, takže je pro to vaše sluníčko ideální jako jeden z prvních příkrmů.
Později si řekneme, jak ho vašemu miminku připravit, aby mu chutnal.
Vařená mrkev na sebe váže těžké kovy a tuky a odvádí je z těla ven.
Často je součástí jaterních diet.
Z betakarotenů, které mrkev obsahuje tělo syntetizuje vitamín A.
Vitamín důležitý pro správnou funkci našeho imunitního systému.
Proč kupovat doplněk stravy posilující oslabenou nervovou soustavu, když selen najdeme právě v mrkvi.
Tento kořen je také pohlazením pro sliznici našich střev.
Zařaďte častěji do svého jídelníčku vařenou mrkev.
Mimo výše uvedené obsahuje také přírodní pesticid falcarinoll s protirakovinnými účinky.
Zařaďte do svého jídelníčku mrkev.
Obsahuje vlákninu a málo sacharidů.
Dejte si k tomu kilometrové kolečko. (Nebo pět.)
Do našeho jídelníčku prostě tato lehce dostupná zelenina patří.
Mám pro vás pár tipů, jak ji do něj zařadit.
Začneme u našich nejmenších.
A skončíme příběhem, ve kterém z toho vašeho mimíska bude dospělák.
Je vám fajn, jen občasná únava?
Navíc se vám stále živě vybavuje chuť dušené mrkve ze školní jídelny?
Takže díky chalupářko, ale mrkev ne-e.
Tak už prosím nekoukejte na obrázky a recepty dále.
Nedokážu vám zaručit, že nebudete mít chuť nějaký z receptů vyzkoušet.
„A co ten příběh?“ Tak očkem nakoukněte…
Pro naše tělo má lepší využitelnost mrkev vařená.
Důležité je přidání trošky tuku.
Betakaroteny se v tuku rozpouští a lépe je tak tělo umí vstřebat.
Spočívá v krátkém (asi 2 minutky) orestování na kapkách tuku
a povařením v malém množství vody nebo v páře na skus.
Tato úprava se doporučuje při zdravotních dietách.
Mluvila jsem o ní již v článku o červené řepě, v kterém také najdete jak si doma kvašenou zeleninu připravit.
Kombinace hrubě nastrouhané mrkve, jarní cibulky a fenyklu mně i chalupářovi moc chutnala.
Doporučuji vám ji vyzkoušet.
Polévka je díky zázvoru zahřívací.
Vybavíte si pocit, když se vracíte vymrzlí z venku a dáte si něco zahřívacího?
Nebo se chytnete rukama hrnku s teplým čajem?
„Mrkvovku“ ráda servíruji, když se vracíme s chalupářem prochladlí z procházek.
Než se pořádně rozfajrují kamna ohřeji připravenou polévku… a uvařím nám voňavý čaj.
Suroviny:
600g mrkve
20g másla+ 2 PL olivového oleje
1 cibule
kousek zázvoru (cca 4 cm)
limetka nebo pomeranč
petrželka nebo koriandr
sůl, pepř
Očištěnou mrkev rozkrájejte na cca 4cm kousky.
Na rozehřátém másle a oleji orestujte mrkev ještě spolu s nakrájenou cibulí.
Až cibule zesklovatí, zalijte vodou, přidejte nastrouhaný zázvor a vařte do změknutí mrkve.
Osolte.Pak polévku rozmixujte a přeceďte. Bývají v ní vlákna ze zázvoru.
Dochuťte šťávou z pomeranče nebo limetky, dochuťte pepřem.
Ozdobte petrželkou nebo koriandrem.
Tento recept od Hanky Micholupu je úplně tou nejjednodušší variantou mrkvové polévky, kterou dělám.
Polévku jde rozvíjet a vymazlit dalšími surovinami.
K zázvoru přidat ještě kari, kurkumu, česnek a polévku doplnit třeba o cizrnu.
Hrejte si.
Tápete, co odpovědět, když vám syn zavolá, jestli by se zítra mohl stavit …
a představit vám svou novou lásku?
A jen tak mimochodem prohodí, že láska nejí maso a praktikuje cukr free?
V hlavě vám šrotujou vaše plány na zítřek, ale samozřejmě novou lásku vidět chcete!
A taky se chcete před novou láskou jako máma blejsknout. Hm, panebože, bez cukru?!
„Jasně, přijeďte, těšíme se!“
Zachrání vás totiž:
Neztrácejte čas hledáním nějakého receptu na netu, stáhněte si a uložte si prověřený recept od chalupářky.
Samotný recept k uložení najdete spolu s dalšími v meny v Kartách receptů.
Suroviny:
200 g na jemno nastrouhané oloupané mrkve
100 g změklého másla
200 g hladké mouky (nebo špaldové)
hrušková marmeláda (nebo jiná), výborné jsou s povidly
Z uvedených surovin vypracujte těsto.
Nechte ho v chladu půlhodiny odpočinout a pak si z něj vyválejte tenký plát.
Z těsta vykrájejte (třeba skleničkou) kolečka, na která šupněte „bobeček“ marmelády nebo povidel.
Přehněte na půl do tvaru šátečku a umačkejte vidličkou, aby vám náplň nevytekla.
Pečte v rozpálené troubě na 180 °C 20-30 minut.
(Kdo cukr ano, může si mrkvánky navrchu pocukrovat moučkovým cukrem.)
Nějak vás to pečení i chytlo?
Oukej, vyrobím „kartu receptu“ ještě na oblíbený mrkvový dort a přidám ji do meny na blogu.
Suroviny a postup najdete tam.
Fotky dortu vám sem ale dám, to zase joo.
Z těsta můžete připravit také muffiny, vykrojit různé koláčky.
Ten už tedy nesfouknete rychlovkou, když se potřebujete ještě namalovat, vysmejčit psí chlupy atd.
Ježíši, snad není ta láska alergická na psí chlupy:„Pollí, Čiko pojďte sem, učešeme, ať to tady z vás tolik nepadá!“
Dost možná je synův telefonát důvod najít si chvilku na pleťovou masku.
Chcete se přeci blejsknout!
Být krásná, vtipná, skvělá kuchařka, fajn hospodyňka, usměvavá, pohodová …
Přesně taková, jakou byste nejraději viděla po boku toho svýho synátora.
Jenže se cítíte poslední dobou docela unavená, kruhy pod očima.
Hodně času trávíte u PC psaním článků a tolik pro tělo prospěšného luftu na čerstvém vzduchu máte teď méně.
Suroviny a postup na výrobu pleťové masky:
Mrkev je uvařená za chvilinku.
Přimíchat 1PL lžíci medu a 1PL avokádového oleje (olivového nebo jiného) a kapku šťávy z citronu a máte ji hotovou.
Naneste na obličej, 15 minutek nechte působit a „vono jo“, opravdu se budete cítit lépe!
(Návod na tuto masku zase najdete v meny v Návodech.)
Dost možná je to v tu chvíli právě o pocitu.
Ale těch 15 minutek, které jste právě teď sobě věnovala, vás neuvěřitelně (věřte mi to ale jó?) doplní energií.
Některý věci jí půjdou skvěle a jiné hůř.
Někdy jí to bude slušet a jindy může mít kruhy pod očima.
Dost možná se občas budou doma všude válet psí chlupy a jindy zas bude bydlo cítit takovou tou milou čistotou.
Bude umět skvěle připravit špagety na chilli.
Přesto se jí klidně stane, že to s chilli přepískne.
Až tak, že z toho vznikne nová rodinná hláška – oplachované špagety.
Bude v ní síla, ale taky bude potřebovat dost často mít se o koho opřít.
Jako máma si vlastně přejete „jen“ to, aby jejich vztah byl skvělý.
Láskyplný, podporující, komunikující.
A tak, když konečně láska dorazí se smíchem jí vyprávíte ty svoje šílený přípravy na společné seznámení.
A u toho si každý vezme ze stolu, co chce.
Ať už jsou to mrkvánky, bramborová roláda s mletým masem, mlsání z cirzny nebo třeba kyselo.
A kdo ví, třeba to nebude trvat dlouho a budete probírat s láskou, kde a jak vysít mrkev, aby bylo na první příkrmy.
Pár fotek z procesu.
Mávám z chalupky!
Hanka
Zdroje: dTest 7/2010, recept na polévku – Hana Micholupu
Koučka a nadšená chalupářka.
Podpora a inspirace ke spokojenému a hravému životu.
Rádi byste zúrodnili a osázeli svou vniřní zahrádku?
Na rozdíl od zahrady u domu, jejíž realizaci můžete svěřit zahradníkovi a na krumpáč nemusíte ani sáhnout,
vnitřní zahrádka si žádá váš potenciál.
Společně ho objevíme.