Mrkvová pomazánka z domácí Lučiny

27.2. 20200 Komentářů

Také už vás jaro  lechtá po tvářích? V mysli a také na papíře už finišuji plány co bych ráda v letošním roce na zahradě vysadila, přebudovala, přesunula a tak dále.  V těchto chvílích přestávám vnímat čas. V chalupě nastává období pomazánek. Tedy „rychlovkové večeře“, které se hodí i pro období, kdy se plány venku začínají realizovat. V tomto čase se většinou vracíme ze zahrady spokojení, ale „uondaní“.  Určitě víte, co si pod tímto pojmem představit. Nebo né? Prostě na přípravu pečeného kuřátka nezbývá času nebo sil.

Nabízím vám recept na pomazánku, kde  to „rychlovkové“ platí tak napůl.

Záleží jak to pro sebe uchopíte.

Rychlovka je to v případě, že přeskočíte bod 1).

Je to bod, ve kterém je postup na výrobu „domácí Lučiny“. Prostě si Lučinu (nebo pomazánkové máslo) koupíte a hupsnete rovnou k bodu 2).

Bod 1)  Výroba domácí Lučiny

Smícháte 1 větší bílý smetanový jogurt s 1 kelímkem smetany s min. 31% tuku. Cedník si vyložíte plátýnkem a postavíte ho na misku. Nalijete do něj smíchaný jogurt se smetanou a dáte do lednice na 12 hodin. Do misky vám za tu dobu vykape syrovátka a v cedníku na vás bude mrkat domácí Lučina k dalšímu zpracování.

Dělám obvykle večer, druhý den vím, že s ní mohu počítat v kuchyni při přípravě jídla.

Bod 2) Příprava mrkvové pomazánky

Budete potřebovat: máslo, 2 menší nebo 1 velká cibule, 6 mrkví, pepř (dochutit můžete také bylinkami dle vlastní fantazie a chuti)

Cibuli nakrájenou na jemno osmažíte na másle do jemně zlatava (už by měla mít lehce karamelovou příchuť). Přidáte jemně nastrouhanou mrkev a ještě chvíli restujete. V tuto chvíli ještě nesolíte. Necháte vychladnout. Vychladlé smícháte s domácí Lučinou, teď teprve osolíte a dopepříte.

Orestováním mrkve na tuku získáte dva benefity. Za prvé tuk je nositelem chuti, takže věřte, že tuto službu udělá dobře i zde. A za druhé takto upravená mrkev nebude v pomazánce pouštět vodu.

 

Budete-li mít čas a chuť vyzkoušet ji, potěší mě, když se ozvete, jak Vám chutnala. Krásné jaro a spoustu prima zahradnických nápadů.

 

Mávám z chalupky!

Hanka

 

Hana Příkopová Koučink

Koučka a nadšená chalupářka.
Podpora a inspirace
ke spokojenému a hravému životu.

Rádi byste zúrodnili a osázeli svou vniřní zahrádku?
Na rozdíl od zahrady u domu, jejíž realizaci můžete svěřit zahradníkovi a na krumpáč nemusíte ani sáhnout,
vnitřní zahrádka si žádá váš potenciál.
Společně ho objevíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chalupařím také na FB
  • Kategorie